הקדמה
גבולות הארץ מופיעים בתורה בארבעה מתוך חמשת החומשים [שאלה לקורא: היכן?]! בחלק מהחומשים יותר מפעם אחת. כמובן שלא נוכל במסגרת מצומצמת זו לעסוק בעיון הראוי לנושא כה נכבד. אולם כיון שנושא זה חשוב כל כך, ובפרקנו גם כן ישנה התיחסות אליו, בחרנו להדגיש בו נקודה אחת.
א. גבולות הארץ בפרקנו
כך נאמר בפרקנו (דברים יא, כד): "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה, מן המדבר והלבנון, מן הנהר נהר פרת, ועד הים האחרון, יהיה גבלכם".
בפסוק זה נזכרים ארבעה מקומות: המדבר, הלבנון, נהר פרת, הים האחרון.
הים האחרון הוא הים התיכון, הנמצא מאחור, דהיינו במערב (אונקלוס ורשב"ם כאן).
מדוע המערב נקרא "אחור"?
כיון שהגבולות בתורה מתוארים כאשר הפנים מכוונות למזרח, ולכן המזרח נקרא: "קדמה" (בראשית כח, יד, שמות כז, יא ועוד), הדרום נקרא: "תימן" (שמות כו, יח ועוד), וכן: "ימין" (תהלים פט, יג), הצפון נקרא: "שמאל" (אונקלוס בראשית יד, טו), והמערב נקרא: "אחור".
ב. המדבר, הלבנון, ונהר פרת
בהסבר התיאור "המדבר" יש לדון למה הכוונה, כיון שגם לדרומה של ארץ ישראל וגם למזרחה של ארץ ישראל ישנם מדבריות.
המפרשים נחלקו בכך, וכאן לא נדון בדבריהם.
גם בהסבר המלה "לבנון" יש לדון למה הכוונה: האם ללבנון של היום? או שמא מקום אחר שנקרא לבנון?
גם בכך נחלקו המפרשים, וכאן לא נדון בדבריהם.
גם בהסבר "נהר פרת" יש לדון להיכן בדיוק הכוונה: האם הכוונה לנהר פרת בחלקו הצפוני, שבתורכיה, או שמא לחלקו המזרחי, שבעיראק? או אולי לכל אורכו מתורכיה ועד עיראק?
גם בכך נחלקו המפרשים, וכאן לא נדון בדבריהם.
אבל מעבר לכל המחלוקות ולכל הדיונים, דבר אחד מוסכם על כולם, וברור מעל לכל ספק: נהר פרת הוא הנהר הקרוי גם היום נהר פרת, והוא כמובן איננו הירדן, וגם לא הכינרת, ואפילו לא החרמון, אלא רחוק מהם מאות רבות של קילומטרים, וזהו הגבול של ארץ ישראל!
ג. ברית בין הבתרים
יש לציין שגבול זה של נהר פרת איננו חידוש של פרשתנו, אלא הוא מופיע במקומות נוספים בתורה [שאלה לקורא: היכן?]. לראשונה הוא נזכר כבר בפרשת לך לך, ועליו נכרתה ברית בין הבתרים: "ביום ההוא כרת ד' את אברם ברית לאמר: לזרעך נתתי את הארץ הזאת, מנהר מצרים עד הנהר הגדול נהר פרת" (בראשית טו, יח)!
ברית זו אנו מזכירים בפירוש בתפילת "והוא רחום": "זכר והבט לברית בין הבתרים". אך לא רק בתפילת "והוא רחום", הנאמרת לכל היותר פעמיים בשבוע, מזכירים אנו את ברית בין הבתרים, אלא בכל בוקר מזכירים אנו ברית זו – בתחילת תפילת "הודו": "זכרו לעולם בריתו, דבר צוה לאלף דור, אשר כרת את אברהם ושבועתו ליצחק, ויעמידה ליעקב לחק, לישראל ברית עולם. לאמר לך אתן ארץ כנען, חבל נחלתכם" (עיין בדהי"א טז, טו-יח וברד"ק שם, וכן בראב"ע ובמאירי תהלים קה, ח).
יהי רצון שנזכה להגיע בקרוב לגבולות אלו, מנהר מצרים ועד הנהר הגדול נהר פרת.
[ועיין גם במאמר הסמוך, ובהרחבה במאמר "גבולות הארץ בספר יהושע ובתורה" בספרי "הדר הנביאים" יהושע פ"א]
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.